• Bowenterapi

    Bowenterapi är en mjuk smärtfri och effektiv behandling som främjar kroppens självläkningsförmåga. Behandlingen går till så att specifika punkter på kroppen stimuleras med tummar eller fingrar. Detta sker genom en slags rullning främst över muskler och senor. Behandlingen ger ofta snabba resultat.

    Bowentekniken är utvecklad av Thomas Ambrose Bowen, född 1916 i Geelong, Australien. Han arbetade som ung inom industrin, men hade också ett stort intresse för idrott och kroppsterapier. Så småningom utvecklade han sin egen behandlingsmetod, som sedan blev kallad Bowentekniken. När han nått 40 års ålder drev han sin egen klinik på heltid. Tio år senare behandlade han, med hjälp av en assistent och en receptionist, 13 000 klienter per år. Bowen hade 6 lärlingar, under olika perioder, som efter hans död 1980 spred terapin runt om i världen.

    Med tummar eller fingrar stimuleras specifika punkter på kroppen. Detta sker genom en slags rullning främst över muskler och senor. Rullningen startar en vibration genom kroppens vävnader, vilket i sin tur leder till förändringar. Blod- och lymfflöde ökar, muskelspänningar och låsningar i leder släpper. Eftersom de flesta av punkterna ligger på samma ställe som akupunkturpunkter påverkas även energin i meridiansystemet. Bowenterapin påverkar även nervfunktionerna positivt.

    Ofta är ca 2-3 behandlingar med en veckas mellanrum tillräckligt för att få hållbara resultat, men ibland krävs längre behandling. Vid akuta problem är det inte ovanligt att en behandling är tillräcklig.

    Det finns egentligen inga begränsningar för vad eller vem som kan behandlas med Bowentekniken. Några exempel är idrottsskador, besvär med rygg, nacke, knän, fotleder, tennis- och golfarmbåge, frusen axel, carpaltunnelsyndrom, magbesvär, potensproblem, migrän, njurbesvär, och energibrist. Det är vanligt att även känslomässiga blockeringar släpper vid en Bowenbehandling. Många kommer på en Bowenbehandling för dess stressreducerande effekt. Bowenterapi passar människor i alla åldrar.